Σε νέα ημερομηνία του 2022 θα πραγματοποιηθεί και πάλι η επιτυχημένη Ημερίδα του Ιουνίου 2019, μετά από αίτημα και παράκληση πολλών ανθρώπων, που επικοινώνησαν μαζί μας – αυτή την φορά με την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art.
Με πιο πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων, με περισσότερους ομιλητές, και με περισσότερα συμπεράσματα στο θέμα που μας αφορά όλους: “Τι είναι η ευζωΐα, και πώς μπορούμε να την αποκτήσουμε”;

Η ομάδα των Ομιλητών έκανε ένα θαυμάσιο δώρο σε όσους παρακολούθησαν τις εργασίες αυτού του μονοήμερου συνεδρίου: πρόσφεραν θεωρητικές και πρακτικές λύσεις, απαντώντας στο καίριο ερώτημα που μας απασχολεί όλους. Η απάντηση αναζητήθηκε στην σοφία των αρχαίων παραδόσεων της Ελλάδας, της Ινδίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, του Περού και αναλύθηκε μέσα από τα επιχειρήματα που άντεξαν στους αιώνες.
Για να μπορούμε να λέμε ότι ένας άνθρωπος απολαμβάνει Ευζωΐα, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν επί μέρους στοιχεία στην ύπαρξή του: διανοητική καθαρότητα, αφθονία, υγιεία, κοινωνική ικανοποίηση, ψυχική επιμέλεια: επομένως είναι μια κατάσταση τόσο ατομική όσο και συλλογική.
Ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε οι ομιλητές μας να έρχονται τόσο από τον χώρο της ακαδημαϊκής διανόησης, όσο και των πολεμικών τεχνών και της τέχνης, είναι για να αγγίξουμε ακριβώς αυτές τις πτυχές του ορισμού της ευζωΐας, δηλαδή την κοινωνική και την ατομική της υπόσταση.

Η Ευζωΐα μας αφορά όλους ατομικά, και κοινωνικά. Το κέντρο βάρους ανά εποχή δίνεται πότε στην μία από αυτές τις δύο πτυχές, και πότε στην άλλη, όταν δεν υπάρχει κατανόηση της αλληλεπίδρασης του ατόμου με το σύνολο.
Καθώς όμως δεν νοείται μια κοινωνία κενή πολιτών, πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι η ψυχική, νοητική, σωματική και πνευματική υγιεία των ατόμων.
«Άνδρες γαρ πόλις, και ου τείχη ουδέ νήες ανδρών κεναί» (Θουκυδίδης Η-77)
(Η Πόλη είναι οι άνθρωποι, και όχι τα τείχη, ούτε τα πλοία τα άδεια από ανθρώπους).

Περισσότερες πληροφορίες για την διοργάνωση του 2022, θα ανακοινωθούν σύντομα…


Φωτογραφία από το Συνέδριο του Ιουνίου 2019.

Ομιλητές

ΛΗΔΑ ΣΑΝΤΑΛΑ

Aπόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης. Χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια ινδικού κλασικού χορού, γιόγκα, χοροθεραπεύτρια.

περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΟΓΓΑΚΗ

Σπουδές: Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

περισσότερα

JUAN NUNEZ DEL PRADO

Ο Juan Nunez del Prado αποφοίτησε ως Ανθρωπολόγος και Αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Σαν Αντόνιο Αμπάντ του Κούσκο, όπου και ήταν καθηγητής μέχρι το 1997.

περισσότερα

ΜΑΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

10ο DAN JU DO. Διδάσκαλος. Γεννημένος στην Πλάκα, από το 1976 στην Αργυρούπολη, με σπουδές Οικονομικών, Φυσικής και Επιστημών Υγείας.

περισσότερα

IVAN NUNEZ DEL PRADO

Ο Ivan Núñez del Prado είναι γιος του Juan Núñez del Prado και εργάζεται μαζί του εδώ και πολλά χρόνια. Όπως και ο πατέρας του, βρήκε τον εαυτό του να γοητεύεται από την παράδοση των Ίνκας, τον πολιτισμό και την κοσμοθεωρία των Άνδεων, και εξακολουθεί να μαθητεύει έως και σήμερα.

περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗΣ

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης το χειμώνα του 1974. Μεγάλωσα στην πόλη της Αθήνας. Στα μέσα της εφηβικής μου ηλικίας ξεφυλλίζοντας το Κλασσικό Κείμενο της Αρετής της Ατραπού (Daode Jing) βρέθηκα στο μονοπάτι της γνώσης που γέννησε ο αρχαίος σοφός Lao Zi.

περισσότερα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (Σι Γιάν Σαν)

Το ενδιαφέρον του για τις πολεμικές τέχνες τον έφερε από μικρή ηλικία σε επαφή με διάφορα είδη πολεμικών τεχνών όπως Πυγμαχία, Τάι Τσι, Αϊκίντο, Γουίν Τσουν κ.α.

περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΧΗΣΗΣ “ΔΟΡΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ”

Η Ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου “Δόρα Στράτου” λειτουργεί από το 1991 με πρωτοβουλία του Άλκη Ράφτη, προέδρου του Θεάτρου και συντονίζεται από την Άννα Λάζου.

περισσότερα